Wat zijn Peulvruchten?

Peulvruchten zijn de zaden die afkomstig zijn van planten uit de vlinderbloemfamilie. Hoewel peulvruchten vaak onder de groenten worden geschaard, groeien deze planten heel anders dan die waar groenten van afkomstig zijn. Enkele bekende voorbeelden van peulvruchten zijn doperwten, linzen, peultjes, bruine bonen en sojabonen. Bij een aantal peulvruchten (zoals peulen en sperziebonen) kan de gehele vrucht gegeten worden. Bij peulvruchten als bruine bonen en erwten worden juist alleen de zaden gegeten.

Peulvruchten bevatten erg veel eiwitten en ijzer, waardoor ze net als vlees een goede bron zijn voor deze belangrijke stoffen. In tegenstelling tot vlees zijn peulvruchten ook nog eens rijk aan verschillende vezels. Bij de meeste peulvruchten is het niet verstandig deze rauw te eten. Veel rauwe peulvruchten bevatten namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Hierdoor kunnen rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten de darmwerking ontregelen of zelfs beschadigingen veroorzaken aan de nieren.

wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten