Wat is Gelatine?

Gelatine is een bindmiddel of verdikkingsmiddel dat afkomstig is van slachtafval, meestal de huid en het bott van runderen en varkens. Gelatine wordt vandaag de dag  gebruikt is onder andere pudding, snoep, desserts, halvarine en vruchtensappen. Zo wordt in drop en pepermunt gelatine gebruikt als bindmiddel. In de supermarkt zijn vaak twee soorten gelatine te vinden, namelijk gelatineblaadjes en gelatinepoeder.

Gelatine dient eerst verhit te worden, waarbij deze boven de 40 graden in het water oplost. De verwarmde, dunne gel kan het beste meteen verwerkt of verbruikt worden, zodra deze afkoelt wordt de gel namelijk dikker. Wanneer de gelatine volledig is afgekoeld, zal deze  op zijn hardst zijn. Gelatine is het enige verdikkingsmiddel dat geen koolhydraten bevat. Doordat gelatine gemaakt wordt van afvalvlees kan het niet gebruikt worden in vegetarische gerechten.

wat is gelatine?

Gelatine