Wat is Lactose?

Lactose is een natuurlijke melksuiker, iets wat veel voorkomt in melk en verschillende andere melkproducten. Het lactose-gehalte in zure melkproducten is lager, dit komt doordat de bacteriën in bijvoorbeeld karnemelk de lactose al deels afgebroken hebben. Voorbeelden van producten die lactose bevatten zijn melk, vla, milkshakes, slagroom, geitenkaas, gebonden soepen, chocolade en koekjes/gebak.

Lactose wordt normaal gesproken in de dunne darm gesplitst, waarna de suikers door het lichaam worden opgenomen als energiebron. Wanneer het lichaam onvoldoende enzymen heeft om de lactose te splitsen, wordt deze niet opgenomen door het lichaam. Hierdoor komt de lactose in de dikke darm terecht, waar deze dan gaat gisten. Dit kan leiden tot een overmatige gas- en zuurproductie, wat weer een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree als gevolg kan hebben. Wanneer iemand hier last van heeft, wordt ook wel gesproken van een lactose-intolerantie.

wat is lactose?

Lactose